Συγκατοίκηση Μυκορριζών Με Τις Ρίζες Των Φυτών
Ανάμεσα στα φυτά που συσχετίζονται με μυκόρριζες είναι :
Οι τομάτες, οι πιπεριές, τα φασόλια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα πράσα, τα καρότα, οι πατάτες το καλαμπόκι, οι φράουλες, το βαμβάκι, τα εσπεριδοειδή, τα μηλοειδή και τα πυρηνόκαρπα, το αμπέλι, οι καλλωπιστικοί θάμνοι και τα δένδρα και τα περισσότερα ανθοκομικά είδη.
Οι μυκόρριζες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ενίσχυση καλλιεργειών υψηλής αξίας, όπως τα θερμοκηπιακά κηπευτικά και οι μεταφυτευόμενες καλλιέργειες.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει η μόλυνση της ρίζας, όπως με ανάμειξη στο χώμα του σπορείου,
α) με ριζοπότισμα στο σπορείο,
β) με εμβάπτιση είτε τοποθέτηση σκόνης στη ρίζα κατά την μεταφύτευση.
Η μεθοδολογία είναι η ίδια όπως εφαρμόζεται και για τα αζωτοβακτήρια Rhizobium στα ψυχανθή.
Μετά την εγκατάσταση των μυκοριζών στη ριζόσφαιρα ενισχύεται η αντίσταση του φυτού σε παθογόνα εδάφους.
Πειραματικά αποτελέσματα αποδεικνύουν αντοχή στους μύκητες του πύθιου, στη φυτόφθορας, του βερτισίλλιου, αλλά και στους νηματώδεις των ειδών Meloidogyne και Platylenchus.
About author
You might also like
Πρoστατευμένο: Μυκόρριζες και ελιές – Για πλήρη πρόσβαση εποπικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr
Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.
Πρoστατευμένο: Μυκόριζες στο ακτινίδιο
Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.
Η Επίδραση Μυκόρριζας Στην Απόδοση και το Υδατικό Δυναμικό Φυτών Γλυκού Σόργου (Sorghum Bicolor, Var. Keller)
Η Επίδραση Μυκόρριζας Στην Απόδοση και το Υδατικό Δυναμικό Φυτών Γλυκού Σόργου (Sorghum Bicolor, Var. Keller) Ι.Χ. Σπηλιόπουλος και Κ. Αγγελόπουλος Πανεπιστήμιο Πάτρας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημιούπολη, Ρίο Πατρών Σκοπός του


0 Comments
No Comments Yet!
You can be first to comment this post!