Ανακύκλωσε

Καθώς περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οδηγούν τις πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, γίνεται ευκολότερο για τον καθένα να ανακυκλώσει. Μάθετε τους νέους και εύκολους τρόπους να ξεφορτωθείτε τα απορρίματα, καθώς επίσης και πώς να επιλέξετε τα προϊόντα και τις συσκευασίες που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.
 • Διαθέστε τα χρησιμοποιημένα γυάλινα σκεύη σας στους ειδικούς κάδους συλλογής γυαλιού και ξεχωρίζετε τα χαρτιά, τα πλαστικά και τα τενεκεδένια κουτιά από τα υπόλοιπα απορρίμματά σας. Η ανακύκλωση ενός κουτιού αλουμινίου εξοικονομεί το 90% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ενός νέου κουτιού: 9 κιλά εκπομπών CO2 ανά κιλό αλουμινίου! Για κάθε κιλό ανακυκλωμένου πλαστικού, εξοικονομείτε 1,5 κιλό CO2. Για κάθε κιλό ανακυκλωμένου γυαλιού, 300 γρ. CO2. Και για κάθε κιλό χαρτιού που ανακυκλώνετε αντί να το πετάξετε στη χωματερή, αποφεύγετε 900 γρ. εκπομπών CO2, καθώς και εκπομπές μεθανίου.
 • Μειώστε τα απορρίμματά σας. Τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουμε εκπέμπουν αέρια που προκαλούν φαινόμενο θερμοκηπίου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, π.χ. κατά την παραγωγή και τη διανομή τους. Αν τοποθετείτε το κολατσιό σας σε δοχεία πολλών χρήσεων αντί για δοχεία μιας χρήσης, εξοικονομείτε ενέργεια για την παραγωγή νέων δοχείων.
 • Χρησιμοποιείστε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας. Όταν ψωνίζετε, εξοικονομείτε ενέργεια και παράγετε λιγότερα σκουπίδια, εάν χρησιμοποιείτε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας, αντί για τις σακούλες μιας χρήσης που σας δίνουν στα μαγαζιά. Τα σκουπίδια όχι μόνο εκπέμπουν CO2 και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί να μολύνουν και τον αέρα, τα υπόγεια ύδατα και το έδαφος
Η παραγωγή ενός μπουκαλιού 1,5 λίτρου απαιτεί λιγότερη ενέργεια και παράγει λιγότερα απορρίμματα από ό,τι τρία μπουκάλια 0,5 λίτρου.
 • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πανάκια καθαρισμού μιας χρήσης και χαρτοπετσέτες: απλά δημιουργούν περισσότερα απορρίμματα και απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή τους.
 • Κάνετε έξυπνες αγορές: η παραγωγή ενός μπουκαλιού 1,5 λίτρου απαιτεί λιγότερη ενέργεια και παράγει λιγότερα απορρίμματα από ό,τι τρία μπουκάλια 0,5 λίτρου.
 • Ανακυκλώνετε τα οργανικά σας απόβλητα. Οι χωματερές ευθύνονται για το 3% περίπου των εκπομπών αερίων που προκαλούν φαινόμενο θερμοκηπίου στην Ε.Ε., εξαιτίας του μεθανίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τα βιολογικά αποσυντιθέμενα απορρίμματα. Ανακυκλώνοντας τα οργανικά απορρίμματά σας ή μετατρέποντάς τα σε χρήσιμο λίπασμα στον κήπο σας, μπορείτε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος! Απλά βεβαιωθείτε ότι η λιπασματοποίηση γίνεται σωστά, με επαρκείς ποσότητες οξυγόνου, διαφορετικά το λίπασμα θα εκλύει μεθάνιο και δυσάρεστες οσμές.
 • Αγοράστε ένα “ανακυκλώσιμο” χριστουγεννιάτικο δέντρο!
  Εάν αγοράσετε χριστουγεννιάτικο δέντρο, αγοράστε ένα με ρίζες ώστε να το ποτίζετε. Μετά τα Χριστούγεννα μπορείτε να το φυτέψετε στον κήπο σας. Εάν αγοράσετε κομμένο δέντρο, ανακυκλώστε το φροντίζοντας να το παραλάβουν οι υπηρεσίες του δήμου σας.
 • Πείτε όχι στο χαρτί κουζίνας!
  Με μια σφουγγαρίστρα ή ένα σφουγγάρι θα καθαρίσετε ακόμη καλύτερα τους λεκέδες, οπότε γιατί να σπαταλάτε χαρτί; Μειώστε να απορρίμματα και θα σώσετε δέντρα.
 • Πείτε όχι στις πλαστικές ή χάρτινες σακούλες!
  Οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιείτε για μερικά λεπτά παραμένουν στο περιβάλλον από 15 έως 1.000 χρόνια. Μην παίρνετε καινούριες πλαστικές σακούλες κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια. Πάρτε μια χαριτωμένη επαναχρησιμοποιούμενη ή υφασμάτινη τσάντα και πείτε “όχι ευχαριστώ” στις πλαστικές ή χάρτινες σακούλες.
 • Μην σκορπίζετε σκουπίδια!
  Μην πετάτε σκουπίδια στους δρόμους, στη φύση και ιδιαίτερα όχι στις υδρορροές. Τα σκουπίδια αυτά μπορεί να καταλήξουν στο σύστημα αποχέτευσης και να υπερφορτώσουν τη διαδικασία απολύμανσης. Εκμεταλλευθείτε τους κάδους απορριμμάτων της πόλης. Υπάρχουν παντού για αυτόν ακριβώς το λόγο.
 • Χρειάζεστε καινούρια γυαλιά;
  Περίπου 10 εκατομμύρια ζευγάρια γυαλιά απορρίπτονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο που χρειάζονται γυαλιά. Οι περισσότεροι οπτικοί συλλέγουν πλέον τα παλιά ζευγάρια γυαλιά, οπότε δώστε τους και τα δικά σας για να χρησιμοποιηθούν ξανά.
 • Όταν έρθει η ώρα να αλλάξετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας, ανακυκλώστε την παλιά.
  Ζητήστε τη συμβουλή των τοπικών αρχών, οι οποίες μπορούν να σας συστήσουν κάποιον ειδικό χώρο διάθεσης, ή κάποιο συνεργείο που τις συλλέγει για ανακύκλωση και σωστή διάθεση.
 • Δώστε τα παλιά σας ρούχα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή προγράμματα συλλογής.
  Η παλιά σας γκαρνταρόμπα θα ζωντανέψει ξανά, είτε σε κάποιο κατάστημα ρούχων από δεύτερο χέρι, ή ως ανακυκλωμένη πρώτη ύλη για υφάσματα και είδη συσκευασίας. Έτσι εξοικονομείται πολύτιμη ενέργεια και οι σπάνιοι φυσικοί μας πόροι.
 • Διαθέστε με προσοχή!
  Μεταφέρετε τα ηλεκτρονικά σας απορρίμματα σε κάποιο τοπικό σημείο συλλογής ή επιστρέψτε τα στον έμπορο για σωστή διάθεση ή ανακύκλωση. Οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές περιέχουν πολλές τοξικές ουσίες. Από τα μέσα του 2005, όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν συστήματα επιστροφής των απορριμμάτων αυτών.
 • Εκτυπώνετε λιγότερο!
  Στο γραφείο, ενθαρρύνετε τους συναδέλφους σας να χρησιμοποιούν και την πίσω πλευρά του χαρτιού και να εκτυπώνουν λιγότερο, αρχειοθετώντας τα μηνύματα και τα συνημμένα τους. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αποκτήσετε συνήθειες που εξοικονομούν χαρτί. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χαρτιού σε γραφεία αυξάνεται κατά 20% το χρόνο και ότι οι ηλεκτρονικές τεχνολογίες στην πραγματικότητα αυξάνουν την εκτύπωση εγγράφων. Κατά μέσο όρο, κάθε εργαζόμενος χρησιμοποιεί περίπου 50 σελίδες Α4 την ημέρα. Είναι ανάγκη να εκτυπώσετε;
 • Ξαναχρησιμοποιήστε το χαρτί!
  Αντί να χρησιμοποιείτε καθαρό χαρτί για πρόχειρο, χρησιμοποιήστε την πίσω πλευρά μιας τυπωμένης σελίδας. Χρησιμοποιείτε προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτί. Μην ξεχνάτε! Κάθε τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί 17 δέντρα σε σύγκριση με το χαρτί από παρθένα υλικά.
 • Αγοράστε μια κούπα!
  Επενδύστε σε μια δική σας κούπα για το γραφείο αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια μιας χρήσης. Εάν πίνετε δύο καφέδες την ημέρα, θα εξοικονομήσετε περίπου 400 πλαστικά ποτήρια σε ένα χρόνο.
Δημοσιεύτηκε στο http://ec.europa.eu
Previous Πάρασκευάσματα με ελιές
Next Σπιτικά απορρυπαντικά για κάθε χρήση

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Το μαρούλι στη διατροφή σας

Είναι ο μήνας όπου το μαρούλι βρίσκεται στα καλύτερα του, το βρίσκουμε φρέσκο σε όλους τους πάγκους, έτοιμο να μας δώσει πολύχρωμες, ενυδατικές και «diet-friendly» σαλάτες. Είναι φυλλώδες και πολύ

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Φυσική θεραπεία για το κρυολόγημα

Σήμερα ο καιρός είναι άκρως χειμωνιάτικος και άρχισε να πονά ο λαιμός, να έχουμε πυρετό, να κλείνει η φωνή κτλ. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Συνταγές με ελιές

Μακαρόνια πένες με ελιές Υλικά

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply