Από 1η Ιουνίου 2012 “ελεύθερα” τα Ευρωπαϊκά Βιολογικά προϊόντα στις ΗΠΑ

Ανακοινώθηκε στην Νυρεμβέργη στα πλαίσια της Διεθνούς έκθεσης Βιολογικών Προιόντων BIOFACH  η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαικής Ένωσης και ΗΠΑ σχετικά με την διαδικασία εμπορίας και εισαγωγής Βιολογικών προιόντων στις δύο αυτές αγορές . Αυτή η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μεγάλων αγορών βιολογικών προιόντων  θα δημιουργήσει μια ισχυρή βάση από την οποία θα προωθεί συνολικά η  βιολογική γεωργία.

 

Οι λεπτομέριες αποτυπώνονται στον νέος ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. 126/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Φεβρουαρίου 2012 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 όσον αφορά τα αποδεικτικά έγγραφα και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1235/2008 όσον αφορά τους όρους εισαγωγής βιολογικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


 Ο κλάδος των βιολογικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί αποτιμάται σε € 40 δισ. περίπου και αυξάνεται κάθε χρόνο. Ωφελημένοι θα είναι οι μικροί καλλιεργητές και έμποροι βιολογικών προϊόντων, ενώ θα επιτρέπεται και η πώληση κρέατος, δημητριακών ή κρασιού που πληρεί τις προϋποθέσεις.

Μετά από ελέγχους στα μέτρα ποιότητας και στις απαιτήσεις πιστοποίησης που είναι παραπλήσια στις δύο μεριές η μόνη διαφορά εντοπίστηκε στη χρήση αντιβιοτικών.Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείου Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ για τις βιολογικές καλλιέργειες, απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών, εκτός εάν πρόκειται για αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών βακτηριακών λοιμώξεων (βακτηριακή φλόγωση) σε βιολογικές καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς.Από την άλλη, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βιολογικά προϊόντα, επιτρέπουν τα αντιβιοτικά μόνο για την αγωγή μολυσμένων ζώων. Για τα προϊόντα που αφορά η νέα συμφωνία θα πρέπει να πιστοποιείται ότι δε γίνεται χρήση αντιβιοτικών και αν υπάρχει πιστοποιητικό εξαγωγής με την ένδειξη ότι είναι βιολογικά.
Στο έγγραφο θα αναφέρεται ο τόπος παραγωγής και ο οργανισμός που το πιστοποιεί, θα δηλώνεται ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί οι απαγορευμένες ουσίες και θα είναι δυνατή η εύρεση της ταυτότητας του προϊόντος.

Πηγή: qways

Previous Kαλλιέργεια φράουλας στο σπίτι
Next Καλλιέργεια Βασιλικού

About author

You might also like

Μυκόρριζες 0 Comments

Η Επίδραση Μυκόρριζας Στην Απόδοση και το Υδατικό Δυναμικό Φυτών Γλυκού Σόργου (Sorghum Bicolor, Var. Keller)

Η Επίδραση Μυκόρριζας Στην Απόδοση και το Υδατικό Δυναμικό Φυτών Γλυκού Σόργου (Sorghum Bicolor, Var. Keller) Ι.Χ. Σπηλιόπουλος και Κ. Αγγελόπουλος Πανεπιστήμιο Πάτρας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημιούπολη, Ρίο Πατρών Σκοπός του

Νέες Καλλιέργειες 0 Comments

Νέες καλλιέργειες σε ημιορεινές περιοχές της χώρας μας

Οι παραγωγοί των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας μας πάντοτε μειονεκτούσαν σε σχέση με τους συναδέλφους τους των μεγάλων, εύφορων πεδιάδων όχι μόνο στο ότι διέθεταν μικρό κλήρο αλλά

Δημοσιεύσεις 0 Comments

Η Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον… Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους τρομάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply