Πως να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι

Δείτε πως να διαλέξετε το πιο ώριμο καρπούζι για το τραπέζι σας.
Τα καρπούζια αποτελούνται από 92% νερό και από 8% σάκχαρα.
Η Ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon).
Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).

Το κόκκινο χρώμα το οφείλει στο λυκοπένιο που περιέχει.

Το λυκοπένιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις.

Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε σάκχαρο είναι μικρότερη από αυτή του μήλου.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C όπως και σε κάλιο και φυτικές ίνες.

Πως μπορούμε όμως να διαλέξουμε το καλό ώριμο καρπούζι?

1. Κοιτάξτε το.

Το καρπούζι σας θα πρέπει να είναι σφιχτό, συμμετρικό και χωρίς μεγάλες μελανιές ή ουλές.

Μερικές γρατσουνιές δε βλάπτουν.

Τα ώριμα καρπούζια θα πρέπει επίσης να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα.

2. Σηκώστε το.

Τα ώριμα καρπούζια έχουν το περισσότερο νερό.

Έτσι αφού αποτελούνται από 92% νερό θα πρέπει να είναι βαριά σε σχέση με το μέγεθος τους άρα και πιο ζουμερά.

3. Γυρίστε το.

Γυρίστε το καρπούζι ανάποδα.

Βρείτε το σημείο του καρπουζιού που αγγίζει τη γη, θα πρέπει να έχει κιτρινωπό χρώμα.

Αν είναι άσπρο η πράσινο πιθανόν να το έχουν κόψει πρόωρα και να μην έχει ωριμάσει.

Τα καρπούζια δεν ωριμάζουν καθόλου αφού κοπούν!

Πηγή:  http://www.toxrisimo.gr

Previous Για τους πιο εκλεκτικούς υπάρχει το πολύχρωμο καλαμπόκι!
Next Ποιες τροφές έχουν περισσότερα φυτοφάρμακα

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Πρόγραμμα ανακύκλωσης φυσικών ελάτων

Το ξεστόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου σηματοδοτεί το τέλος των εορτών, που φτάνει «επισήμως» αυτές τις ημέρες, μόλις περάσουν και τα Θεοφάνια και μαζευτούν και οι Καλικάντζαροι. Δίπλα στους κάδους εγκαταλείπονται

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Πως θα φτιάξετε το Δικό σας Λαχανόκηπο

Αρκούν λίγα τετραγωνικά μέτρα στον κήπο σας ή μερικές γλάστρες στη βεράντα σας για να καλλιεργήσετε και να απολαμβάνετε λαχανικά όλο το χρόνο. Όλο και πληθαίνουν στις πόλεις οι λαχανόκηποι

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τα μυστικά για ένα σωστό κομποστ

Το σωστό κομπόστ δημιουργείται όταν παρέχετε στο κάδο σας το σωστό μείγμα των βασικών συστατικών για τα εκατομμύρια των μικροοργανισμών που κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά. Αυτοί οι μικροοργανισμοί τρώνε, πολλαπλασιάζονται

1 Comment

Leave a Reply