Φυσικό Ξεπίκρισμα Ελιάς

  • Στο νερό του ξεπικρίσματος θα πρέπει κάθε φορά να προσθέτουμε χυμό λεμονιού στην αναλογία 1-2 λεμόνια σε 1 λίτρο νερού. Το λεμόνι βοηθά στο να διατηρούν οι ελιές το πράσινο τους χρώμα και την τραγανότητα τους.
  • Το αλάτι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι πάντοτε το χοντρό και στη σωστή αναλογία. Να έχουμε υπόψη μας ότι το αλάτι που χρησιμοποιούμε κάθε φορά δεν έχει την ίδια πυκνότητα έστω και αν είναι της ίδιας εταιρείας, γι’ αυτό για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το αλατόμετρο, το οποίο μας δείχνει ακριβώς την πυκνότητα της άλμης που θα πρέπει να είναι στους 12 βαθμούς περίπου.
  • Οι ελιές, πράσινες ή μαύρες, όταν τοποθετηθούν στα δοχεία για το τελικό στάδιο, θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της άλμης. Από πάνω βάζουμε πάντοτε 1 εκ. ελαιόλαδο.
  • Τα δοχεία στην αρχή θα πρέπει να καλύπτονται με ύφασμα ή νάιλον, που το τρυπούμε με μια βελόνα σε ορισμένα σημεία για να διαφεύγουν τα αέρια της ζύμωσης, η οποία διαρκεί 40 μέρες.
  • Μετά τη ζύμωση, τα δοχεία κλείνονται με τα καπάκια τους. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, πριν το τελικό σφράγισμα μπορούμε να προσθέσουμε στις ελιές διάφορα αρωματικά είδη, όπως μάραθο, ρίγανη, θυμάρι κ.ά. Η αποθήκευση γίνεται σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

 

Πηγή: www.moa.gov.cy
Previous Παραδοσιακή Διαδικασία του Ξεπικρίσματος των Ελιών
Next Επικίνδυνα μήλα στην αγορά

About author

You might also like

Ελιά 2 Comments

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς – Θρεπτική κατάσταση και καρποφορία της ελιάς

Πριν ανθίσει η ελιά μέχρι την καρπόδεση έχει ανάγκη από νερό, προκειμένου να διαφοροποιήσει τους ανθοφόρους οφθαλμούς της επόμενης χρονιάς, συνθήκη που στη χώρα μας συνήθως ικανοποιείται από τις βροχοπτώσεις

Ελιά 0 Comments

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πατάτες σαλάτα με μαύρες ελιέςΥλικά5 πατάτες μέτριες1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα12 μαύρες ελιές½ ματσάκι μαϊντανόλίγο δυόσμο5-6 κ.σ. ελαιόλαδο3 κ.σ. ξίδιαλάτιΤρόπος παρασκευής● Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε μαζί με τη

Ελιά 1Comments

Στοιχεία κόστους παραγωγής για τους ισπανικούς ελαιώνες

Το κόστος παραγωγής των ισπανικών ελαιώνων υπολογίζει μελέτη του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας. Το Παρατηρητήριο τιμών και αγορών του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας διακρίνοντας τους ισπανικούς ελαιώνες σε τρείς κατηγορίες: τους ξερικούς 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply