Παραδοσιακή Διαδικασία του Ξεπικρίσματος των Ελιών

Με όποιο τρόπο και αν διατηρηθούν οι ελιές, απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η παραδοσιακή διαδικασία του ξεπικρίσματος. Το ξεπίκρισμα επιτυγχάνεται αφού τοποθετήσουμε τις ελιές σε νερό το οποίο αλλάζουμε καθημερινά, σε ορισμένες περιπτώσεις και 2 φορές τη μέρα. Ακολουθεί η τοποθέτηση και διατήρησή τους σε αλάτι ή άλμη ή ξίδι ή λάδι, ακόμα και σε συνδυασμό αυτών των υλικών.
Το ξεπίκρισμα μπορεί επίσης να γίνει αν τοποθετήσουμε τις ελιές κατευθείαν σε άλμη και να τις χρησιμοποιήσουμε μετά από 5-6 μήνες, αφού ξεπικρίσουν. Επίσης, οι μαύρες ελιές ξεπικρίζονται αφού τις πασπαλίσουμε με αλάτι, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από
1-2 μήνες.
 
Σημεία επιιτυχίας

● Οι ελιές που θα χρησιμοποιήσουμε για διατήρηση να μαζεύονται πάντοτε με το χέρι.

● Να βρίσκονται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας. Στις πράσινες ο καρπός να έχει γυαλίσει και να ξανοίγει το πράσινο τους χρώμα, ενώ στις μαύρες όταν αποκτήσουν ομοιόμορφο σκούρο μαύρο χρώμα.

● Να έχουν ομοιομορφία στο μέγεθος, να είναι γερές, χωρίς κτυπήματα και να μην είναι προσβεβλημένες από έντομα ή ασθένειες.

● Όταν ξεπικρίζουμε τις πράσινες ελιές θα πρέπει πάντοτε να χρησι- μοποιούμε δοχεία με στενό στόμιο και οι ελιές να κρατούνται κάτω από την επιφάνεια του νερού για να μη μαυρίζουν και μαλακώνουν. Οι κατσαρόλες και οι λεκάνες θεωρούνται ακατάλληλα δοχεία. Τα δοχεία που χρησιμοποιούμε συνήθως για τη διατήρηση των ελιών τα γυάλινα και τα πλαστικά. Για τα πλαστικά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πρέπει πάντοτε να έχουν το σήμα καταλληλότητας για τρόφιμα. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλαστικά δοχεία, στα οποία έχουν συσκευαστεί άλλα προϊόντα, όσο καλά και αν πλυθούν. Επίσης, ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα γυάλινα δοχεία με μεταλλικό καπάκι, γιατί, λόγω της άλμης, οξειδώνονται πολύ εύκολα. 
Πηγή: www.moa.gov.cy
Previous Multi 500 και pH
Next Φυσικό Ξεπίκρισμα Ελιάς

About author

You might also like

Ελιά 0 Comments

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πατάτες σαλάτα με μαύρες ελιέςΥλικά5 πατάτες μέτριες1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα12 μαύρες ελιές½ ματσάκι μαϊντανόλίγο δυόσμο5-6 κ.σ. ελαιόλαδο3 κ.σ. ξίδιαλάτιΤρόπος παρασκευής● Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε μαζί με τη

Ελιά 0 Comments

Άρδευση ελιάς

Οι περίοδοι που η ελιά έχει ανάγκη από νερό είναι:

Μυκόρριζες 0 Comments

Micosat και καταπολέμηση Βερτιτσιλίου στην Χαλκιδική

Για το 3ετές πρόγραμμα του ΕΘΙΑΓΕ πατήστε ΕΘΙΑΓΕ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – “Η ασθένεια Βερτισιλλίωση και η αντιμετώπιση της”, Επιμέλεια σύνταξης: Ζ. Ζαρταλούδης, Φ.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply