Η Ελλάδα και η Ευρώπη κινδυνεύουν να γίνουν έρημος

Η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος απειλείται από την αλάτωση των εδαφών, σύμφωνα με τον καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας Νίκο Μισοπολινό. Το φαινόμενο θεωρείται ως η πλέον «ύπουλη» απειλή…

για το έδαφος, αφού δε δίνει καμία ένδειξη και  όταν τελικά γίνει αντιληπτό, πολλές φορές η κατάσταση δεν είναι ανατρέψιμη.

Και αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι το έδαφος είναι μη ανανεώσιμος πόρος, γίνεται αμέσως αντιληπτή η σπουδαιότητα της προστασίας των εδαφών, τόνισε ο κ. Μισοπολινός.

Στην Ελλάδα η αλάτωση θεωρείται ως παρενέργεια της άρδευσης και της αποστράγγισης, που γίνονται στο όνομα «αύξηση της παραγωγικότητας των εδαφών» και εκτιμάται πως επηρεάζει περίπου 300.000 εκτάρια γης.

Το φαινόμενο έχει «χτυπήσει», μεταξύ άλλων, τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Λαμίας, καθώς και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ορισμένες στο Νέστο αλλά και νότια της Ξάνθης και της Κομοτηνής, μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή «η μειωμένη βροχόπτωση, που θα επιφέρει υτπερεκμετάλλευση νερών, επιφανειακών και μη, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, είναι μια διαδικασία που οδηγεί στο να εξατμίζεται πιο γρήγορα το νερό και άρα θα αφήνει γρηγορότερα τα άλατα.

Ο κίνδυνος έξαρσης του φαινομένου της αλάτωσης είναι υπαρκτός, ορατός και πιο κοντά από ποτέ».

Previous Ο κήπος της... τεμπέλας
Next Φρέσκα λαχανικά από τον κήπο και το... μπαλκόνι μας όλο το χρόνο

About author

You might also like

Έδαφος 0 Comments

A two-year study investigated the effects of organic fertilizers on water movement in sandy soil

A two-year study was conducted in 2002-2003 (season one) and 2003- 2004 (season two) at a seepage irrigated vegetable farm in South Florida to investigate the effects of organic fertilizers on water

Έδαφος 0 Comments

Ψηφιακός εδαφολογικός χάρτης

Καταγραφή θρεπτικών στοιχείων και βαρέων μετάλλων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και δημιουργία ψηφιακών εδαφολογικών χαρτών. Παρακάτω θα δείτε το σχετικό βίντεο

Προστατευμένο 0 Comments

Πρoστατευμένο: Λίπανση-Λιπάσματα – Για πλήρη πρόσβαση επικοινωνήστε με το cfn@cfn.gr

Δεν υπάρχει απόσπασμα διότι το άρθρο είναι προστατευμένο.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply