Kάκτοι – Τι χρειάζεται να ξέρω για το πότισμα και λίπανση

Kάκτοι – Τι χρειάζεται να ξέρω για το πότισμα και λίπανση

Α. Πότισμα

Πότισμα κανονικό:

Το αρχίζουμε προσεκτικά την άνοιξη (Μάρτιο μήνα ανάλογα με τον καιρό), αφήνοντας στην αρχή το χώμα να στεγνώσει για τρεις εβδομάδες, κατόπιν για δυο και μετά μπαίνουμε στον κανονικό ρυθμό (περίπου εβδομαδιαίο)…

Κατά τη διάρκεια της ζέστης ξαναποτίζουμε αφού έχουμε αφήσει το χώμα εντελώς στεγνό για τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Το φθινόπωρο τα τελευταία ποτίσματα τα κάνουμε με την ίδια προσοχή όπως και την άνοιξη, αφήνοντας το χώμα στεγνό στην αρχή για δύο εβδομάδες και μετά για τρεις. Το τελευταίο πότισμα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, εάν ο καιρός είναι καλός διαφορετικά αρκετά νωρίτερα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες δεν ποτίζουμε, πλην ορισμένων ψεκασμών τις σχετικά ζεστές ημέρες – νωρίς το απόγευμα – ή κάνουμε κάποιο “ψευτοπότισμα” αν δούμε ότι κάποιο φυτό μας συρρικνώνεται αφύσικα.

Το να βάζουμε πιατάκι κάτω από τη γλάστρα κάποιου κάκτου είναι . . . θανάσιμο αμάρτημα. Το νερό του ποτίσματος πρέπει πάντα να στραγγίζει αμέσως.

Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει κανόνας για το κάθε πόσες ημέρες πρέπει να ποτίζουμε.

Ποτίζουμε όταν  το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς.

Τα πήλινα γλαστράκια επειδή στεγνώνουν γρηγορότερα τα χρησιμοποιούμε περισσότερο για τους “δύσκολους” κάκτους (αυτούς που κατά κανόνα έχουν καροτοειδή ρίζα).

Για τα υπόλοιπα είδη είναι προτιμότερα τα πλαστικά γλαστράκια που έχουν την ιδιότητα να αφήνουν τις ρίζες να απλώνονται πιο ομαλά στο χώμα.

Β. Λίπανση

Είναι γεγονός ότι οι κάκτοι – συγκριτικά με άλλα – είναι φυτά λιτοδίαιτα, έχοντας προσαρμοστεί στο να ζουν σε εδάφη σχετικά πτωχά σε θρεπτικά στοιχεία και που οι λίγες βροχές κάνουν τη λήψη τους ακόμη πιο περιορισμένη.

Στη φύση όμως το ριζικό τους σύστημα είναι εξαπλωμένο, αν όχι τόσο σε βάθος όσο σε έκταση, οπότε παρά τις λίγες βροχοπτώσεις έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τόσο την απαραίτητη γι’ αυτά υγρασία, όσο και τα διατροφικά στοιχεία που τους χρειάζονται.

Οι συνθήκες όμως αυτές ανατρέπονται όταν ένας κάκτος καλλιεργείται σε μια γλάστρα όπου η ποσότητα χώματος είναι εξαιρετικά μικρή.

Ενώ εμείς με το κανονικό πότισμα τους παρέχουμε επαρκή ποσότητα νερού, τα θρεπτικά συστατικά του χώματος εξαντλούνται γρήγορα, οπότε θα πρέπει να αναπληρωθούν με μια σωστή λίπανση.

Τα τρία κύρια στοιχεία ενός λιπάσματος είναι α. το άζωτο (Ν), β. ο φωσφόρος (Ρ) και γ. το κάλιο (Κ). Όταν αγοράζουμε κάποιο λίπασμα, στη συσκευασία αναφέρεται η περιεκτικότητά του στα συστατικά αυτά με την παραπάνω σειρά (Ν-Ρ-Κ) και με τις μεταξύ τους αναλογίες όπως 1:1:0,5 ή 1:2:2 ή ακόμη με την επί τοις 100 (%) αναλογία 7%:3%:6% ή 4%:4,5%:8%.

Για τη λίπανση των κάκτων πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντοτε λίπασμα που η περιεκτικότητά του σε άζωτο να είναι χαμηλότερη από ότι σε φωσφόρο ή κάλιο (π.χ. 8:10:15). Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ποτέ ένα προϊόν που απλώς γράφει «Λίπασμα Κάκτων», αν δεν αναγράφει και τις αναλογίες των παραπάνω συστατικών.

Ας θυμόμαστε πάντα τους επτά βασικούς κανόνες της λιπάνσεως:

· Να χρησιμοποιούμε πάντα δόση μικρότερη από αυτή που συνιστά ο κατασκευαστής.

· Δεν λιπαίνουμε ποτέ μετά την αλλαγή γλάστρας και χώματος μιας και το υπόστρωμα για τον πρώτο τουλάχιστον χρόνο είναι αρκετά θρεπτικό.

· Δεν λιπαίνουμε ποτέ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμη κι αν πρέπει να ποτίσουμε κάποιο φυτό.

· Λιπαίνουμε μόνο κατά την περίοδο που το φυτό δείχνει σαφή σημεία αναπτύξεως και ποτέ κατά τα πρώτα ποτίσματα την άνοιξη.

· Δεν λιπαίνουμε ποτέ αν διαπιστώσουμε βλάβη ή κακή ανάπτυξη των ριζών.

· Όταν ποτίζουμε με λίπασμα, φροντίζουμε να μην βρέχουμε το φυτό και ιδίως την κορυφή του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ξεπλένουμε με ένα ψεκαστηράκι.

· Προτού το φυτό αρχίσει τη χειμερινή του ανάπαυση προσθέτουμε στο νερό του τελευταίου ποτίσματος λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο, που θα βοηθήσει στο σχηματισμό λουλουδιών την ερχόμενη άνοιξη (εφόσον το φυτό είναι φυσικά σε ηλικία ανθοφορίας).
Γ. Υπόστρωμα

Βασικός τύπος:

· 30% χώμα κήπου χωρίς υπολείμματα ξύλου ή αχώνευτων φύλλων

· 30% καλά χωνεμένο φυλλόχωμα

· 20% χοντρή ποταμίσια άμμος (διαμέτρου 2-3 mm)

· 20% κοσκινισμένη ελαφρόπετρα (διαμέτρου 2-5 mm)

Ο ανωτέρω τύπος χώματος είναι απλά ενδεικτικός διότι θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν τόσοι τύποι όσοι και οι καλλιεργητές, που ποικίλουν από 100% τύρφη έως 100% ελαφρόπετρα ή ακόμη και . . . υδροπονική καλλιέργεια.

Previous Οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου κατά την ελαιοσυλλογή
Next Πάρασκευάσματα με ελιές

About author

You might also like

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τι φυτεύουμε τώρα – Νοέμβριος

Το Νοέμβριο λοιπόν σπέρνουμε αρακά, μαρούλια, πράσινες σαλάτες, ρόκα λάχανα, παντζάρια, αντίδια, σπανάκι, ρεβίθια, φακές, ραπανάκια, κρεμμύδια, μπρόκολα, κουνουπίδια, φράουλες, άνηθο, μαϊντανό, κουκιά, αγκινάρες και σιτάρι για τους μερακλήδες με

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Τι σπέρνουμε/φυτεύουμε τον Αύγουστο

Σπορά Μπρόκολα Κουνουπίδια Λάχανα

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Σαπούνι από το φυτό Γιούκα (Yucca)

Το Γιούκα, πιθανόν να το έχετε δει σε γλάστρες μέσα σε σπίτια και πολυκατοικίες. Εϊναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, το οποίο μας έρχεται από την Αμερικανική ήπειρο και είναι πολύ

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply