Kάκτοι – Τι χρειάζεται να ξέρω για το πότισμα και λίπανση

Kάκτοι – Τι χρειάζεται να ξέρω για το πότισμα και λίπανση

Α. Πότισμα

Πότισμα κανονικό:

Το αρχίζουμε προσεκτικά την άνοιξη (Μάρτιο μήνα ανάλογα με τον καιρό), αφήνοντας στην αρχή το χώμα να στεγνώσει για τρεις εβδομάδες, κατόπιν για δυο και μετά μπαίνουμε στον κανονικό ρυθμό (περίπου εβδομαδιαίο)…

Κατά τη διάρκεια της ζέστης ξαναποτίζουμε αφού έχουμε αφήσει το χώμα εντελώς στεγνό για τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Το φθινόπωρο τα τελευταία ποτίσματα τα κάνουμε με την ίδια προσοχή όπως και την άνοιξη, αφήνοντας το χώμα στεγνό στην αρχή για δύο εβδομάδες και μετά για τρεις. Το τελευταίο πότισμα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, εάν ο καιρός είναι καλός διαφορετικά αρκετά νωρίτερα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες δεν ποτίζουμε, πλην ορισμένων ψεκασμών τις σχετικά ζεστές ημέρες – νωρίς το απόγευμα – ή κάνουμε κάποιο “ψευτοπότισμα” αν δούμε ότι κάποιο φυτό μας συρρικνώνεται αφύσικα.

Το να βάζουμε πιατάκι κάτω από τη γλάστρα κάποιου κάκτου είναι . . . θανάσιμο αμάρτημα. Το νερό του ποτίσματος πρέπει πάντα να στραγγίζει αμέσως.

Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει κανόνας για το κάθε πόσες ημέρες πρέπει να ποτίζουμε.

Ποτίζουμε όταν  το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς.

Τα πήλινα γλαστράκια επειδή στεγνώνουν γρηγορότερα τα χρησιμοποιούμε περισσότερο για τους “δύσκολους” κάκτους (αυτούς που κατά κανόνα έχουν καροτοειδή ρίζα).

Για τα υπόλοιπα είδη είναι προτιμότερα τα πλαστικά γλαστράκια που έχουν την ιδιότητα να αφήνουν τις ρίζες να απλώνονται πιο ομαλά στο χώμα.

Β. Λίπανση

Είναι γεγονός ότι οι κάκτοι – συγκριτικά με άλλα – είναι φυτά λιτοδίαιτα, έχοντας προσαρμοστεί στο να ζουν σε εδάφη σχετικά πτωχά σε θρεπτικά στοιχεία και που οι λίγες βροχές κάνουν τη λήψη τους ακόμη πιο περιορισμένη.

Στη φύση όμως το ριζικό τους σύστημα είναι εξαπλωμένο, αν όχι τόσο σε βάθος όσο σε έκταση, οπότε παρά τις λίγες βροχοπτώσεις έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τόσο την απαραίτητη γι’ αυτά υγρασία, όσο και τα διατροφικά στοιχεία που τους χρειάζονται.

Οι συνθήκες όμως αυτές ανατρέπονται όταν ένας κάκτος καλλιεργείται σε μια γλάστρα όπου η ποσότητα χώματος είναι εξαιρετικά μικρή.

Ενώ εμείς με το κανονικό πότισμα τους παρέχουμε επαρκή ποσότητα νερού, τα θρεπτικά συστατικά του χώματος εξαντλούνται γρήγορα, οπότε θα πρέπει να αναπληρωθούν με μια σωστή λίπανση.

Τα τρία κύρια στοιχεία ενός λιπάσματος είναι α. το άζωτο (Ν), β. ο φωσφόρος (Ρ) και γ. το κάλιο (Κ). Όταν αγοράζουμε κάποιο λίπασμα, στη συσκευασία αναφέρεται η περιεκτικότητά του στα συστατικά αυτά με την παραπάνω σειρά (Ν-Ρ-Κ) και με τις μεταξύ τους αναλογίες όπως 1:1:0,5 ή 1:2:2 ή ακόμη με την επί τοις 100 (%) αναλογία 7%:3%:6% ή 4%:4,5%:8%.

Για τη λίπανση των κάκτων πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντοτε λίπασμα που η περιεκτικότητά του σε άζωτο να είναι χαμηλότερη από ότι σε φωσφόρο ή κάλιο (π.χ. 8:10:15). Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ποτέ ένα προϊόν που απλώς γράφει «Λίπασμα Κάκτων», αν δεν αναγράφει και τις αναλογίες των παραπάνω συστατικών.

Ας θυμόμαστε πάντα τους επτά βασικούς κανόνες της λιπάνσεως:

· Να χρησιμοποιούμε πάντα δόση μικρότερη από αυτή που συνιστά ο κατασκευαστής.

· Δεν λιπαίνουμε ποτέ μετά την αλλαγή γλάστρας και χώματος μιας και το υπόστρωμα για τον πρώτο τουλάχιστον χρόνο είναι αρκετά θρεπτικό.

· Δεν λιπαίνουμε ποτέ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμη κι αν πρέπει να ποτίσουμε κάποιο φυτό.

· Λιπαίνουμε μόνο κατά την περίοδο που το φυτό δείχνει σαφή σημεία αναπτύξεως και ποτέ κατά τα πρώτα ποτίσματα την άνοιξη.

· Δεν λιπαίνουμε ποτέ αν διαπιστώσουμε βλάβη ή κακή ανάπτυξη των ριζών.

· Όταν ποτίζουμε με λίπασμα, φροντίζουμε να μην βρέχουμε το φυτό και ιδίως την κορυφή του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ξεπλένουμε με ένα ψεκαστηράκι.

· Προτού το φυτό αρχίσει τη χειμερινή του ανάπαυση προσθέτουμε στο νερό του τελευταίου ποτίσματος λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο, που θα βοηθήσει στο σχηματισμό λουλουδιών την ερχόμενη άνοιξη (εφόσον το φυτό είναι φυσικά σε ηλικία ανθοφορίας).
Γ. Υπόστρωμα

Βασικός τύπος:

· 30% χώμα κήπου χωρίς υπολείμματα ξύλου ή αχώνευτων φύλλων

· 30% καλά χωνεμένο φυλλόχωμα

· 20% χοντρή ποταμίσια άμμος (διαμέτρου 2-3 mm)

· 20% κοσκινισμένη ελαφρόπετρα (διαμέτρου 2-5 mm)

Ο ανωτέρω τύπος χώματος είναι απλά ενδεικτικός διότι θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν τόσοι τύποι όσοι και οι καλλιεργητές, που ποικίλουν από 100% τύρφη έως 100% ελαφρόπετρα ή ακόμη και . . . υδροπονική καλλιέργεια.

Previous Οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου κατά την ελαιοσυλλογή
Next Πάρασκευάσματα με ελιές

About author

You might also like

Αντιπαγετική Προστασία 0 Comments

Συμβουλές για προστασία από τον παγετό

Αν προβλέπεται οποιαδήποτε μορφή παγετού προστατεύονται όσο είναι δυνατόν τα ευπαθή δέντρα και λοιπά φυτά με ειδικές καλύψεις, όπως ανεμοθραύστες, πλαστικά στη φυλλική επιφάνεια ή οργανική ύλη (π.χ. υγιή φύλλα)

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Ναρκοπέδιο με… καρπούζια

Οι αγρότες στην ανατολική Κίνα βλέπουν με απόγνωση τις καλλιέργειες με καρπούζια να «σκάνε» στην κυριολεξία! Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά υγρασίας στην περιοχή, κάτι που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν

Συμβουλές για ερασιτέχνες 0 Comments

Απρίλιος – Μήνας για φύτευση βολβών

Τα βολβώδη φυτά είναι το δώρο της βεράντας και του κήπου. Κρυμμένοι μέσα στο χώμα, δίνουν στην κάθε εποχή λουλούδια με εντυπωσιακά χρώματα και μυρωδιές. Αυτή την εποχή φυτεύουμε τους

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply