Επίσημες Ποιοτικές Κατηγορίες Ελαιολάδου

  • Σήμανση του Ελαιολάδου στο στάδιο του Λιανικού Εμπορίου

Οι περιγραφές στη σήμανση και οι ορισμοί του ελαιολάδου είναι υποχρεωτικοί, χρησιμοποιούνται δε εκτός από το ενδοκοινοτικό εμπόριο και στο εμπόριο με τις τρίτες χώρες, εφ΄ όσον είναι συμβατές με τους διεθνείς
υποχρεωτικούς κανόνες (Εμπορικό Πρότυπο Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ΔΣΕ, Codex Alimentarius).
Σύμφωνα με το άρθρο 4§2 και το παράρτημα I του Κανονισμού 865/04, στο στάδιο του λιανικού εμπορίου επιτρέπεται να διατίθενται μόνο τα ελαιόλαδα των παρακάτω ποιοτικών κατηγοριών:

– Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

– Παρθένο Ελαιόλαδο

– Ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα

– Πυρηνέλαιο

Διευκρινίζεται ότι οι μέγιστες οξύτητες για τις επί μέρους ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου, ισχύουν ως εξής:
– Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο | Max 0,8% σε ελαϊκό οξύ
– Παρθένο Ελαιόλαδο | Max 2,0% σε ελαϊκό οξύ
– Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα | Max 1,0% σε ελαϊκό οξύ
– Πυρηνέλαιο | Max 1,0% σε ελαϊκό οξύ
Δημοσιεύτηκε στο www.gge.gr
Previous HITIT
Next Καλλιεργήστε βότανα στο σπίτι σας

About author

You might also like

Ελιά 0 Comments

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς (σχιστές)

Ελιιές μαύρες σχιιστές (ξιδάτες) Διαλέγουμε ελιές μαύρες που μπορεί να είναι κυπριακές, πικουάλ, μαντζανίλο (πριν ωριμάσουν πολύ). Τις χαράσσουμε με λεπίδα σε 3 σημεία κατά μήκος του καρπού. Τις ξεπικρίζουμε

Ελιά 0 Comments

Ελληνική καινοτομία: Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούν να πωλούνται έως 2.000 ευρώ το λίτρο !!!

Τα υγρά ελαιουργικά απόβλητα (λιοζούμια ή κατσίγαροι όπως λέγονται στην Κρήτη), που αποτελούν κατάρα για το περιβάλλον λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους, διαλύοντας ολόκληρα οικοσυστήματα και μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα,

Ελιά 0 Comments

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πατάτες τηγανητές με φρέσκα κρεμμυδάκια και ελιές Υλικά4 μέτριες πατάτες2 δέσμες κρεμμυδάκια φρέσκα10 μαύρες ελιές Τρόπος παρασκευής● Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις τηγανίζουμε.● Καθαρίζουμε τα

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply