Επίσημες Ποιοτικές Κατηγορίες Ελαιολάδου

  • Σήμανση του Ελαιολάδου στο στάδιο του Λιανικού Εμπορίου

Οι περιγραφές στη σήμανση και οι ορισμοί του ελαιολάδου είναι υποχρεωτικοί, χρησιμοποιούνται δε εκτός από το ενδοκοινοτικό εμπόριο και στο εμπόριο με τις τρίτες χώρες, εφ΄ όσον είναι συμβατές με τους διεθνείς
υποχρεωτικούς κανόνες (Εμπορικό Πρότυπο Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ΔΣΕ, Codex Alimentarius).
Σύμφωνα με το άρθρο 4§2 και το παράρτημα I του Κανονισμού 865/04, στο στάδιο του λιανικού εμπορίου επιτρέπεται να διατίθενται μόνο τα ελαιόλαδα των παρακάτω ποιοτικών κατηγοριών:

– Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

– Παρθένο Ελαιόλαδο

– Ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα

– Πυρηνέλαιο

Διευκρινίζεται ότι οι μέγιστες οξύτητες για τις επί μέρους ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου, ισχύουν ως εξής:
– Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο | Max 0,8% σε ελαϊκό οξύ
– Παρθένο Ελαιόλαδο | Max 2,0% σε ελαϊκό οξύ
– Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα | Max 1,0% σε ελαϊκό οξύ
– Πυρηνέλαιο | Max 1,0% σε ελαϊκό οξύ
Δημοσιεύτηκε στο www.gge.gr
Previous HITIT
Next Καλλιεργήστε βότανα στο σπίτι σας

About author

You might also like

Ελιά 0 Comments

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιές Καλαμών μαύρες σχιστές Διαλέγουμε ελιές όταν αρχίσουν να ωριμάζουν. Τις χαράσσουμε σε 3 σημεία κατά μήκος του καρπού με λεπίδα. Τις ξεπικρίζουμε αφού τις τοποθετήσουμε σε αραιή άλμη αναλογίας

Ελιά 0 Comments

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές πράσινες σχιστές (σε άλμη και ξίδι)  Διαλέγουμε μεγάλες ελιές, χωρίς στίγματα.   Τις χαράσσουμε σε 3 σημεία με λεπίδα, κατά μήκος του καρπού, χωρίς να αγγίζουμε το κουκούτσι.  Τις

Ελιά 0 Comments

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές τσακιστές (για άμεση κατανάλωση)  Τσακίζουμε τις ελιές και τις ξεπικρίζουμε για 5 – 7 μέρες ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο. Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply